L’alcohol és una droga legal de gran consum i acceptació a la nostra societat, però el seu mal ús i abús genera importants problemes socials i sanitaris. L’edat d’iniciació al nostre país es troba al voltant del 14 anys. Les dades indiquen que són les noies més joves les que presenten més intoxicacions per alcohol, però a mida que avancem en les franges d’edat la proporció entre homes i dones s’inverteix. La intoxicació pot derivar en coma etílic.

 Dades d’interès

 

D’acord amb la OMS, el consum d’alcohol al món és la causa de gairebé un 65% de les defuncions, i el seu ús nociu causa més de 200 malalties i trastorns. Entre les persones de 20 a 39 anys un 25% de la mortalitat s’atribueix al consum d’alcohol.

TIPUS DE DROGA

DEPRESSIVA

QUINS SÓN ELS SEUS EFECTES?

Els efectes de l’alcohol canvia amb el temps. Inicialment produeix sensacions de relaxació i alegria, però posteriorment pot portar a tenir la visió borrosa i tenir problemes de coordinació. Després el consum excessiu de l’alcohol pot aparèixer la inconsciència i en nivells extrems el consum d’alcohol pot portar a enverinar-te i fins i tot arribar a la mort. També es pot morir per asfíxia ja que si es vomita la tráquea es pot obstruir si es va massa ebri. Quan l’alcohol arriba a la sang, el nivell de sucre disminueix i produeix una sensació de debilitat i esgotament. També inhibeix una hormona que serveix per mantenir els líquids del cos ben repartits, a l’inhibir-la el ronyó elimina més aigua de la que s’hauria d’eliminar i acaba provocant el mal de cap característic de la ressaca.

NIVELL D’ADDICCIÓ

CONSEQÜÈNCIES

Les conseqüències de prendre alcohol a llarg termini són: hipertensió arterial, alteracions del son, gastritis, agressivitat, pèptica, depresión, cirrosi hepàtica, disfuncions sexuals, cardiopaties, deteriorament cognitiu, encefalopaties, demència, càncer, psicosis. També el consum d’alcohol pot portar a conflictes familiars i socials.

TRACTAMENT

Primer s’ha de reconèixer que tens un problema:

S’ha de fer el diagnòstic de la malaltia, amb una fase de sensibilització del pacient i motivació per què col·labor-hi activament.

Després s’ha de passar per la fase de desintoxicació:

L’alcohol s’ha de suprimir de forma brusca i total.

Si el pacient presenta una síndrome d’abstinència s’iniciarà un tractament amb rehidratació via intravenosa, vitamina B, sedants específics i una dieta rica en hidrats de carboni.

Després s’haurà d’habituar a no prendre més alcohol:

S’ha de realitzar amb un equip disciplinari i especialitzat, utilitzant fàrmacs i tècniques psicosocials.

Finalment, la part més llarga és la de la rehabilitació i reinserció social:

Dura aproximadament 24 mesos, i el pacient ha d’acudir 1 o 2 vegades per setmana.

El pacient haurà d’estar en contacte amb el seu metge primari durant tot el procés, ja que quan acaba el tractament, tornarà a quedar sota la seva cura.

Veus com beus?Quan la persona té problemes que es poden agreujar amb l’alcohol, siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral).

 

Quan es beu en circumstàncies en les quals està contraindicat (menors de setze anys, embarassades o mares lactants, conducció, certs medicaments, treballs en altures, maneig d’eines o maquinària).

 

Quan es necessita beure per relacionar-se amb els altres o per enfrontar dificultats personals.

Límits segons l’Organització Mundial de la Salut

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca