COCAÏNA

Coneixem la cocaïna com la típica pols blanca que es sol veure en algunes pel·lícules o sèries, però aquesta substància és un estimulant addictiu que afecta en el cervell. Aquesta droga s’extreu de les fulles de la planta Erythroxylum coca. Totes les maneres de consumir aquesta droga, són perilloses I poden portar danys irreversibles en el cos. Les maneres més comunes de consumir aquesta droga són injectant-les, fumant-les I esnifada.

TIPUS DE DROGA

ESTIMULANT

QUINS SÓN ELS SEUS EFECTES?

Quan prens cocaïna et sents eufòric, energètic, conversadors i alerta, en especial les sensacions del tacte visual i auditiva. També disminueix la necessitat de dormir i la gana. A algunes persones tenen més facilitat en fer algunes activitats simples tant intel·lectuals com físiques i a altres persones els hi passa al revés. La cocaïna també concentra els vasos sanguinis, dilata les pupil·les i augmenta la temperatura corporal, la freqüència cardíaca i la pressió arterial. En grans quantitats l’usuari que ho ha consumit es comporta de manera més extravagant, erràtica i agressiva. Alguns usuaris que han consumit cocaïna també han explicat que han tingut irritabilitat i ansietat. També es poden tenir tremolors, vertígens, espasmes musculars o paranoia. Si s’abusa d’aquesta substància pots tenir alteracions en el ritme cardíac i atacs de cor. Alguns efectes neurològics com atacs vascular cerebrals, convulsions, mal de cap i fins i tot coma, complicacions gastrointestinals, mal abdominal i nàusees. En algunes ocasions s’ha donat el cas de mort sobtada al provar la cocaïna per primer cop. Les morts ocasionades per la cocaïna solen ser resultat d’una parada cardíaca o de convulsions per culpa d’una parada respiratòria.

NIVELL D’ADDICCIÓ

CONSEQÜÈNCIES

Al prendre cocaïna repetidament el cervell es comença a acostumar a la cocaïna i la via de gratificació es torna menys sensible a les coses naturals i a la droga en si. El consumidor pot desenvolupar tolerància, això vol dir que cada cop necessita una dosis més gran de cocaïna per aconseguir un efecte igual al principi, també la començarà a consumir més freqüentment. Els consumidors també es poden tornar més sensibles a l’ansietat, convulsions i altres efectes tòxics de la droga. Si la cocaïna cada cop es consumeix més i més freqüentment portarà a un estat d’irritabilitat, inquietud i paranoia on fins i tot pot causar un episodi total de psicosi paranoica on es perd tot el sentit de la realitat i es pateix al·lucinacions auditives. A l’augmentar la dosis o la freqüència de consum també augmenta el risc de patir efectes psicològics o fisiològics desfavorables. Si s’inhala regularment els perills són els següents: pèrdua del sentit de l’olfacte, hemorràgies nasals, problemes al tragar, ronquera i una irritació a l’envà nasal general que pot produir una condició crònica d’irritació i sortida de secreció pel nas. Si s’ingereix els efectes de la cocaïna poden ser els següents: gangrena greu en els intestins perquè redueix el flux sanguini. Les persones que s’ho injecten tenen marques de punxades i trajectes verinosos en els avantbraços. Els usuaris que s’injecten cocaïna poden experimentar reaccions al·lèrgiques ja sigui per la droga o per coses que li afegeixen a la cocaïna al carrer, i en alguns casos pot arribar a produir la mort. La gent addicta crea pèrdua de la gana, per això la gent addicte a la cocaïna tenen una pèrdua significativa de pes i estan malnodrits.

TRACTAMENT

Enfoques farmacològics:

En l’actualitat no hi ha un medicament aprovat per l’Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units que serveixi per tractar l’addicció a la cocaïna. Diversos medicaments comercialitzats per al tractament d’altres malalties mostren potencial terapèutic i, en estudis clínics controlats, s’ha reportat que disminueixen el consum de cocaïna. Finalment, una vacuna contra la cocaïna que impedeix l’entrada de la cocaïna al cervell té un gran potencial per reduir el risc de les recaigudes.

Intervencions conductuals:

La teràpia cognitiva-conductual és un enfocament eficaç per prevenir les recaigudes. Aquesta teràpia es centra en ajudar a les persones addictes a la cocaïna a abstenir-se i a mantenir-abstinent del consum de cocaïna i altres substàncies. La hipòtesi subjacent és que els processos d’aprenentatge tenen un paper important en el desenvolupament i la continuació de l’abús i l’addicció a la cocaïna. Es poden aprofitar aquests mateixos processos d’aprenentatge per ajudar a reduir el consum de drogues i prevenir les recaigudes. Aquest enfocament tracta d’ajudar els pacients a reconèixer, evitar i enfrontar el consum de drogues.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca